KALIBRACIJA TEHTNIC

Kalibracije tehtnic :

akreditacijska listina za kalibracijo,

Potrebujete več informacij ?

kontaktirajte nas in z veseljem bomo odgovorili na vaše vprašanje

Tel: +386 (3) 428 55 60

Kaj je kalibracija in kdaj oz. zakaj kalibrirati tehtnice

Kaj je kalibracija? 

Kalibracija je postopek kjer pod določenimi pogoji definiramo točnost delovanja nekega merila, sam rezultat pa je podan v obliki odstopanja od referenčne vrednosti upoštevajoč pripadajočo merilno negotovost. Pri izvedbi kalibracije se kot omenjena referenčna vrednost uporabljajo etaloni, ki imajo zagotovljeno ustrezno sledljivost. Akreditiran laboratorij podjetja ALBA d.o.o, katerega pogodbeni partner je podjetje UTEŽ , do.o. je akreditiran po standardu ISO 17025, številka akreditacijske listine je  LK-027.  

Zakaj kalibrirati ?  

Osnovni namen vsakega merila je nadzorovati določene fizikalne veličine v proizvodnem procesu. Da bi zagotovili, da so te meritve pravilne, z rednimi kalibracijami preverjamo ustreznost delovanja meril oz. merilne opreme. S pravilnim delovanjem meril, zmanjšujemo verjetnost napak pri meritvah, posledično se izognemo lažnim rezultatom testiranja, kot tudi izdelkom neustrezne kakovosti. Kalibrirana merilna oprema je tudi zahteva večine ISO standardov. 

Kako pogosto kalibrirati ?  

Če pri zakonskim merilih pogostost overitev – kontrol določajo razni pravilniki, pri kalibracijah temu ni tako. Uporabnik mora na podlagi potreb in zahtev procesa in standardov periode definirati sam.  Odločitev o tem je pomembna, saj se je potrebno zavedati da so lahko stroški neustreznega procesa bistveno višji, kot eventuelno bolj pogosta kalibracija meril.